Licealiści na Sycylii

Od 20 do 24 lutego 2023r. uczniowie naszego liceum realizowali na Sycylii kolejną mobilność projektu Erasmus+.
Pierwszy dzień pobytu w Palermo upłynął na zajęciach integracyjnych w szkole partnerskiej oraz na zwiedzaniu najstarszych zabytków miasta wpisanych na listę UNESCO, m.in. Arab Norman Path, The quattro canti, The Pretorian fountain, The Cathedral of Palermo. Wędrówka po mieście związana była też z koniecznością realizacji zadań sprawdzających wiedzę na temat odwiedzanych miejsc. Po tradycyjnym obiedzie, przygotowanym przez uczniów włoskiej szkoły, odbyły się warsztaty kulinarne, w czasie których wykonywano słodkie sycylijskie przysmaki.

Drugiego dnia odbyła się na wycieczka do jednej z dwóch sycylijskich plantacji drzew, z których wytwarzany jest cukier. W pobliskiej fabryce uczniowie poznali technologię produkcji cukru manna wykorzystywanego głównie w cukiernictwie, kosmetologii i medycynie. Zwiedzili także lokalną fabrykę oliwy oraz wzięli udział w warsztatach kulinarnych, w czasie których dowiedzieli się, jak przygotować karnawałowe sycylijskie danie testa di Turco. Dzień zakończył się na zwiedzaniu urokliwego górskiego miasteczka Castelbueno i degustacji słodkich specjałów.

Trzeci dzień mobilności rozpoczął się od zwiedzania Pałacu Chińskiego, czyli dawnej rezydencji królewskiej rodu Burbonów, zaprojektowanej w stylu chinoiserie. Kolejnym punktem programu była wizyta w Muzeum Etnograficznego oraz spacer po parku La Favorita, założonym w 1799 przez Ferdynanda III i pełnym wspaniałych okazów sycylijskiej flory. Dzień zakończył się zajęciami komputerowych, w czasie których wykorzystywano wiedzę z wcześniejszej wycieczki do Castelbuono.

Czwarty dzień upłynął na podróży w stronę Trapani. Pierwszym przystankiem na trasie wyjazdu było miasto Alcamo i wytwórnia ekologicznego sera ricotta, drugim zaś – miejscowość o nazwie Marsala, w której  zwiedzano miejsce pozyskiwania soli morskiej. Niewątpliwą atrakcją wyjazdu były tzw. brioche con gelato, lody w bułce, które można zjeść tylko na Sycylii.

Piąty dzień  rozpoczął się od warsztatów ekologicznych, podczas których uczestnicy projektu uczyli się, jak można wykorzystać plastikowe butelki do przygotowania ozdobnych kwiatów i biżuterii. Później, w pracowni komputerowej, przygotowywano elektroniczne diariusze podróży z wykorzystaniem zdjęć, filmików i informacji zdobytych podczas tygodnia spędzonego na Sycylii. Dzień zakończył się wycieczką na plażę w Mondello i wieczorną kolacją pożegnalną, składającą się z tradycyjnych dań kuchni sycylijskiej, przygotowaną przez uczniów włoskiej szkoły.