Zajęcia na Politechnice Bydgoskiej

W ramach realizacji zajęć pozalekcyjnych „Chemiczne inspiracje”, dofinansowanych przez Zarząd Powiatu Nakielskiego, uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach naukowych przygotowanych przez pracowników Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej im J.J. Śniadeckich.

Zajęcia laboratoryjne dotyczyły między innymi zjawisk biochemicznych, które obserwować możemy na co dzień –  uczniowie dowiedzieli się bowiem, dlaczego galaretka z kiwi nie gęstnieje, albo co zrobić, aby owoce nie czerniały i dłużej były świeże. Poznali także metody przygotowania i wyodrębniania materiału genetycznego. Sprawdzali, czy w produktach spożywczych są enzymy, oceniali jakość i wartość konsumpcyjną ziemniaków, z których przygotowywane są frytki.

Pracownikom uczelni bardzo dziękujemy za zaproszenie i przygotowanie zajęć! Z niecierpliwością czekamy na kolejne naukowe wyjazdy, które odbędą się we wrześniu i październiku roku szkolnego 2022/2023.

A. Marchlewska